İzleyiciler

31 Ocak 2013 Perşembe

Anne bak örnek gösterdiğin kıza neler oldu!

Aile dostumuzun kızı vardı, adı ceren. Bu ceren kolejde okuyordu, sınıfları 8 kişi falandı. Ben ise devlet okulundaydım. Çocukluk arkadaşımdı kendisi. En yakın arkadaşımdı. Ailesi de, benim ailemin en yakınlarıydı. Sık sık görüşürdük. Sırayla evlere gidip gelmeler falan.

Bizde odaya kapanır oyun oynar, okulda hoşlandığımız çocuklardan falan konuşurduk. Ben barbie oynarken, ceren çok güzel resimlerde yapardı. Barbieler ile alakası yoktu. Tabi bizimkilere, "çok cool" geliyordu bu durum. Bak Lazanya, Ceren ne güzel resim yapıyor. Sende yapsana, bebeklerle oynayacağına!! Kendimi o yaşta gerizekalı gibi hissediyordum bana böyle şeyler dendikçe...

Ceren'in matematiği çok iyiydi. Benim ise berbat. Misafirlik bitip, eve dönerken yolda, "bak ceren'in matematiği iyi, sen anca barbielerinle oyna" laflarını duyuyordum. Lan sanki karı resim yaparak matematik öğrendi. Onun sınıfı 8 kişi, benimki 48 kişi! Özürlüye anlatır gibi anlatıyorlardır. Benim zamanımda 50-60 kişilik sınıflar bile vardı. Hala var mı kaldı mı öyle bilmiyorum ki. Neyse işte. Her zaman o örnek gösterildi. Onun karnesi benden iyiydi hep. Ablam, annem ve babam onu sevip, örnek gösterirlerdi bana.

İçten içe kıskanıyordum demek ki, o zaman bunun farkında mıydım hatırlamıyorum ama sinir olduğumu çok iyi hatırlıyorum! Yazılarımı ona benzetmeye çalışıyordum, onun gibi yazıyordum. Bunu, şimdi burada yazarken hatırladım.

Neyse zaman geçti ceren lisede sınıfta kaldı, kavgacı bir kız oldu, sigara ve uyuşturucu kullandı. Erkeklerle oynaşmaya erkenden başladı, hırsızlık yaptı. Bu olaylarla beni de kirletmeye çalıştı ama akladım kendimi, doğruları ortaya çıkardım ve ailecek görüşmeyi kestik.

Sonra üniversiteye giremedi, erkenden evlendi boşandı ve şimdi yeniden evlendi.

Bak anne, zamanında övdüğün örnek gösterdiğin kız neler yaptı. Ben ise iyi kötü bir üniversite bitirdim, sigara içtim ama uyuşturucu merakım olmadı hiç. Kavga dövüşe karışmadım, sınıfta kalmadım hatta lisede teşekkür bile aldım ☺Hala resim yapamıyorum ama kimseyle de oynaşmıyorum.

Demek ki neymiş, ak göt kara göt belli olmuyormuş öyle hemen. Siz siz olun, kimseyi kıyaslamayın. Hele ki çocuğunuzu... Tabi onlarda bilemezdi böyle olacağını ama olan benim psikolojime oldu...



30 yorum:

  1. çok haklısın lazanya emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gece gece hatırladım üzüldüm :/

      Sil
    2. Aman lazanya üzülme boşver. Hayat kısa bunun gibi olaylara üzülmeye değmez. Hem daha kim bilir hayatında neler olacak. Bu arada aklıma gelmişken, OSHO okumanı öneririm bana çok faydası dokundu :)

      Sil
  2. Üzüldüm ben Ceren'e ya :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ceren'e neden üzüldün? Burada bana üzülmen lazım :(

      :D

      Sil
    2. Ay ne bileyim ya, o kadar lüks çocukluk geçir, sonra gel hayatının ortasına sıç.:D Yazık kıza ya :D

      Sil
  3. Bunları okudukça kendi çocukluğumu hatırladım birden :) aynı psikolojik durum bende de vardı.hala daha var.yaşım 27 oldu tabii bunlar değil benim sinirlerimi bozan ailemin davranışları..ve inanır mısın bu yaşta -ki evlendim bide- annem hala bişeyleri bana laf sokarak öğretmeye çalışır...haa ben daha bişey olamadım.üni mezunu olarak ev hanımlığı yapıyorum.ama mutlu olmaya çalışıyorum sonuçta hayat benim hayatım..peff fazla mı abarttım ne :))

    YanıtlaSil
  4. Bu kıyaslamalara hepimiz maruz kaldık. Bize örnek gösterilen arkadaşı sevmemeye başlıyorsun bir süre sonra..

    YanıtlaSil
  5. Ebeveynlerin yaptığı en büyük hatalar bu kıyaslamalar.

    YanıtlaSil
  6. Kınayanın kınadığı şey başına gelmeden ölmezmiş o yüzden kimseyi kınama. Allah o derdi ondan alır seni o dert ile sınar.

    YanıtlaSil
  7. Burada ben Ceren'e değil de sana daha çok üzüldüm valla=((
    ailelerin kesinlikle çocuğa davranırken çok çok dikkat etmesi gerekiyor. Bir çocuk için en berbat durum başka bir çocukla kıyaslanmaktır. çocuklarında açtığı yaraları ebeveynler göremiyor malesef..

    YanıtlaSil
  8. Yazın çok keyifli Lazanya. O mukayeseler yok mu adamı canından bezdiriyordu. Çocukluğumuzun neredeyse yarısı milletin kızını örnek alma tembihleriyle geçirdik. Ne bok yediklerini bilip annenin al işte gördün mü laflarına sessiz kalmak kadar sinir bozucu bir şey de yoktu.Bazen diyorum bizim nesil yinede iyi dayandı bu psikolojik baskılara.Yani şu yazıyı okuyunca durum analizi yapıp oldu da bitti, geldi de geçtiii diyebiliyoruz sanki, sanki:))

    YanıtlaSil
  9. Hepimizin hayatında bir ceren var sanırım.
    Benim cereninde sonu kötü bitti doğrusu.
    Tamam bende çok bişi olamadım ama en azından düzgün adam oldum..

    YanıtlaSil
  10. Ya ben aileleri anlamıyorum. Çocuğunu niye başka çocukla kıyaslar ki bi insan?
    Baştan hatalılar Lazanya ya. Senin olumlu taraflarını görmeleri gerekiyordu. Doğru olan buydu.
    Neyse ki sen doğru olanı yapmışsın. Başkaları şimdi pişmanlık duyuyordur eminim.
    Hem herkes her konuda yetenekli olamıyor. Benim de eksiklerim var, insanız sonuçta ya.
    Yapamadığımız pek çok şey var, olsun. En azından şahane bir kalbimiz var ^_^

    Hamiş: Geri dönmene çok ama çok sevindim

    YanıtlaSil
  11. aslında ufacık gibi görünen ama içte büyüttügümüz hatıralar büyüyünce anlıyoruz ki kafamızda büyüte büyüte çocukluk travması haline getirmişiz. benim de gıcıklandıgım bir levent vardı. uyuz. şimdi görsem gene kıllanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. facebookunu falan bulsana bak bi ne yapıyor ☺

      bende böyle meraklıyım işte
      :D

      Sil
    2. öğretmen olmuş şimbilli :))

      Sil
  12. Canım biz Türk milleti olarak kıyaslamaları sevmez miyiz?
    Normaldir normal. Mesela, ahlaktan uzak ama doktor olan kuzenim bir numaradır; ben ise daha aslan yürekli lafını sakınmadığım için kötüyümdür. Hem ben doktor bile değilim falan ya. Ondan!:p Hem iş yapan gelin değil, yapmayan sevilmez mi?

    Sıkma canını. Sen evladına yapma ileride.

    xoxo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. severiz tabi, bende sevgili diğerleri ile kıyaslıyorum. ama bilmiyorum ki o kıyasladıklarım ne haltlar yiyor :/

      yapmiicim! asla!

      Sil
  13. bu komşu çocukları bitmedi gitti, her yerdeler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biri bunların ailelere etkisini azaltsın hemen !

      Sil
  14. lazanya bende sana üzüldüm şimdi :/ kim bilir senin üstüne atmaya çalıştıgı iftiralar zamanında neler yasamışşsındır aynı duygulardan bendede vardı cunku :) şimdi sadece son hallerini izliyorum sanırım onlarda ceren gibi olcak yakında üzülüyorum ama hakettkleri için izlemekle kalıyorum sende öyle yapmalısın.. bu dünyada hiç kimseye güven yok çünkü ne en yakın dost sandıgın ne kardeşim canım dediğin kuzenin ! çünkü ben 21 yaşındayım ama en yaknlarımdakiler tarafndan biçok kez sırtımdan vuruldum oda sırf benim saflıgım iyi niyetimden.. herkese iyi davranınca herşeyı alttan alınca bigüzel onlar işlerine gelmediğinde yapcaklarını yapıp gittler..ve 3 arkdşım 1 kuzenım olan olayların hepsi gecen yaz aynı zamanda oldu düşün artık o pskolojıyı :D dünya böyle işte napalım iyi olunca kaybeden sen oluyosun napalım sağlık olsun kötüde olmak yapımda yok yapan kendine yapar bize hiç bişey olmaz :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En yakınlardan kazık yiyen birisi olarak: http://lazanyaaa.blogspot.com/2012/06/en-saglam-kaziklar-en-yakinlardan-gelir.html bu yazımı senle paylaşmak istedim ☺

      Sil
  15. tam benlik sanırıım hemen okuyorumm ve ben seni geçenlerde izlemye başladım yenı yenı yazılarını okuyorum ve hayatımızdan cıkan kişiler için üzülüp düşnceler içinde boğulmusuz ikimzide anladıgım kadarıyla :) dertleşmemiz gerekebilir :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geçmiş yazılardan başlayarak gidersen anlayabilirsin bence beni ☺

      beklerim tabi yorumlarımız böyle dolu dolu devam etsin o zaman! :*

      Sil
  16. tabikideeee merrak etme :) bu gece sanırım tamamıyle lazanyanın günlüğü ve didemin günlüğüyle olan baglantıları ve ortaak acılara of diyorum efkarlandım :D yazını okudum aynı durumm ve bunu 1 arkdaş değil 3 can arkdşının sana yapğtını durumu benimkide :)

    YanıtlaSil